Seguim amb els debats més enllà de la pandèmia organitzats des d’Espai Societat Oberta. Un cicle de reflexions col·lectives sobre drets humans en temps de covid19. Fins al moment ens hem trobat virtualment per a xerrar sobre drets digitals i privacitat, drets civils i bretxes digitals. En aquesta ocasió ho fem sobre justícia global i covid19, posant sobre la taula aspectes com la solidaritat, cooperació i ecologisme en context de pandèmia.
Per a conversar sobre justícia global i covid19 hem comptat amb Pepa Martínez, directora de Lafede.cat, organitzacions per a la Justícia global i amb Javier Raboso, responsable de la campanya de Democràcia i Cultura de Pau en Greenpeace. El debat ha estat moderat per Javier Pérez, investigador, activista i director de CIECODE-Political Watch.
Empatia Global
Només començar el debat, Pérez es pregunta si el relat col·lectiu en relació al que està passant amb la COVID19 està encara per escriure i en quins termes es farà. S’establiran les bases per a la construcció de la societat del futur i els avanços cap a una Justícia Global?
Amb la mirada posada en un futur pròxim, a més Pérez es pregunta el següent:“Serem capaços de traspassar la solidaritat local a l’empatia global?” Aquesta és la primera pregunta llançada per Javier Pérez com a inici del debat. Una qüestió difícil de respondre però que, sens dubte, és clau en un moment com l’actual. En aquesta mateixa línia, Martínez afegeix: “Vivim en un planeta interrelacionat i aquesta experiència ens està connectant amb la fragilitat humana i la cadena de cures”.
Canvi climàtic i ecologisme
Si el món està connectat, com comenta Pepa Martínez, Javier Raboso suma a l’equació la consciència global. Una consciència necessària per a entendre els límits de planeta. Per a això, i en resposta a Pérez, parla de l’efecte Greta Thunberg. “Greta és una imatge que ha servit de palanca perquè una generació incrementi la seva consciència global”. S’ha desinflat aquesta consciència amb el covid19? “Crec que no, crec que és just a l’inrevés. El moviment ecologista i pel clima continua plenament actiu”, recorda Raboso.
I, en tant que és una qüestió global, Raboso assegura que “això ens apel·la a tota la societat i la crisi sanitària també té relació amb la crisi ambiental. Continuen havent-hi desigualtats en totes dues crisis, sempre hi ha unes poblacions més afectades que unes altres”.
Desigualtats
Precisament sobre aquestes realitats desiguals continua reflexionant Raboso. Perquè la situació actual és heretada de la de 2008 i cada vegada hi ha més societats precaritzades. “Si diem que són crisis globals cal entendre que individualisme cultural no ha estat bo. El que fem avui tindrà conseqüències demà i especialment per a poblacions en risc de vulnerabilitat.
Què fer des de les organitzacions que treballen per la justícia global davant aquesta situació? Pepa Martínez ho té clar. “Hauríem de participar i agafar el testimoni dels debats que s’estan plantejat des de la societat civil i reflexionar sobre quin de model de civilització volem”.
Consum, productivitat, feminisme i cures
Agenda de cures, moviments feministes, col·lectius ambientals, dinàmiques laborals justes, nous model de mobilitat… Vols escoltar la pluja d’idees que van sorgir al voltant d’aquests temes? Pepa Martínez i Javier Raboso van llançar propostes per una justícia global que trobaràs en el vídeo i que no et pots perdre.
També han sorgit preguntes i reflexions sobre sanitat, vacunes i seguretat. Qüestions d’extrema actualitat en el moment que estem vivint però que també marcaran el futur que ens espera. Precisament, sobre futur i covid19 tractarà el nostre pròxim debat. Us convidem dimecres que ve 27 de maig amb Jordi Vaquer, Tania Adam i Stéphane M. Grueso.
Informes comentats durant el debat
Aquí podeu consultar alguns dels projectes i iniciatives que s’han comentat durant el debat de justícia global i covid19.
- Pàgina web de Greenpeace Espanya
- Pàgina de La Fede.cat
- Pàgina de CIECODE
- Projecte Political Watch
- Guia de preguntes per construir un altre món possible deprés del covid19 – de La Imprenta