Conversa de Safia Oulmane de GHETT’UP amb Miriam Hatibi d’Algorace sobre els reptes que tenen les organitzacions antiracistes per a incorporar mecanismes digitals sense que suposin més riscos per a les seves entitats i membres.
En quins àmbits se centra GHETT’UP?
- canviar les narratives sobre les persones de classe treballadora i que viu en les banlieues
- empoderar les persones joves d’aquests barris
- advocar per la justícia social i ambiental
- lluitar contra el racisme
En l’organització GHETT’UP, Oulmane va explicar que també treballen amb el projecte Justice, Equity and Technology de la London School of Economics and Political Science per a entendre el component tecnològic dins de la Llei de Securité Global a França proposada a l’octubre de 2020. Una llei que, segons ella mateixa explica, va ser creada per a donar més poder a la policia i “justificar l’ús de drons en manifestacions” entre altres.
Per a aconseguir que la joventut dels barris populars entengués quines afectacions podia tenir aquest tipus de lleis i tecnologies i s’involucressin, des de GHETT’UP es van crear accions i es van divulgar de manera plana els secrets tecnològics d’aquesta llei.
Per a Oulmane és fonamental fer tot aquest treball per a saber com els afecta en els barris populars la relació entre la policia i la tecnologia. A més, Oulmane va explicar que estan recaptant dades sobre aquests barris per a tenir un relat propi. “Hem d’explicar la nostra realitat directament, si no, se’ns acosten com si fóssim un zoo. És esgotador el treball que hi ha darrere de la lluita en grup, però hem de crear les nostres pròpies dades i que no parlin de nosaltres i ens estigmatitzin”, assegurava.
D’altra banda, Oulmane va destacar que a més de lluitar i resistir és important mostrar coses positives d’aquests barris i de la seva gent, perquè “les noves generacions se sentin orgulloses”. “És un treball desgastante tant a nivell físic com psicològic i tot això cal fer-ho en comunitat. No us rendiu, treballeu en equip i recordeu que les cures són política”, va dir Oulmane quan Hatibi li preguntava per la importància de trobar temps per a cuidar-se en la lluita antiracista.