“Mai subestimis la teva pròpia experiència i màgia en la lluita per una Intel·ligència Artificial millor”, Safia Oulmane

Safia Oulmane és una jove voluntària francesa de l’organització de base GHETT’UP. Des que es va unir a l’organització, ha exercit diferents funcions i ha contribuït a diferents equips, com els d’Educació, Lideratge i Mitjans de comunicació. Fins ara, s’ha dedicat principalment a la promoció internacional, treballant en temes relacionats amb la violència policial i connectant la seva organització amb tota Europa.

GHETT’UP té la seva seu en els suburbis de París i té com a missió canviar la narrativa entorn dels barris populars francesos, també coneguts en francès banlieues o quartiers populaires. L’organització té per objectiu empoderar el jovent que viu en aquests barris, que són, en la seva majoria, d’origen immigrant. L’equip de GHETT’UP està format per uns pocs empleats i molts voluntaris que procedeixen en gran part d’aquests barris. Un lema que els representa és “per a nosaltres per nosaltres”.

A GHETT’UP s’esforcen per centrar-se en l’experiència viscuda per la seva comunitat tenint en compte les seves necessitats úniques a través de totes les accions, programes i projectes que emprenen per a servir-los. El seu públic és la joventut d’aquests quartiers populaires, i altres actors de la societat civil que treballen col·lectivament i es donen suport mútuament en la seva tasca.

En aquesta entrevista, Safia Oulmane ens explica com va començar a aprendre sobre la intel·ligència artificial i els seus plans per a afegir una nova perspectiva en l’agenda del seu col·lectiu per a ajudar una mica més a la seva comunitat des del punt de vista digital.

Quin paper creus que té la joventut de les banlieues en un millor desenvolupament de la IA?

A llarg termini, el meu objectiu és fer costat als joves de comunitats marginades perquè segueixin carreres STEM (Science, Technology, Engineering and Mathematics). Com han demostrat la majoria dels estudis, no és cap secret que la discriminació és un gran obstacle perquè les persones de comunitats marginades estudiïn aquest tipus de carreres.

I pel que fa a la intel·ligència artificial, és clar que el que la fa discriminatòria per a les persones procedents de comunitats marginades és el fet que està desenvolupada principalment per homes blancs. Per tant, és crucial que en els pròxims anys vegem més diversitat en STEM per a aconseguir sistemes de IA més inclusius. Això comença amb l’educació de la generació més jove en aquests temes i assegurant-se que tinguin un accés equitatiu a aquestes carreres perquè acabin sent ells els que desenvolupin els sistemes de IA.

Com vas arribar a interessar-te per la IA?

Ada Lovelace és la causant de tot 🙂 Com a part dels meus estudis en Dones, Gènere i Sexualitats, vaig assistir a una classe de Gènere i Tecnologia a través de la qual vaig descobrir l’existència d’Ada Lovelace (aquesta reina!) qui, en certa manera, va originar la IA ja que va ser la pionera de la ciència de la computació. Aquesta classe, juntament amb la història d’Ada, va ser el que va despertar el meu interès per continuar formant-me en la intersecció entre el gènere, la raça i la IA.

Des de fa un temps estàs formant-te en IA. Com vas arribar a aquests temes? En quins materials et recolzes per al teu aprenentatge?

El meu punt de partida va ser unir-me a la JET Table (Justice, Equity and Technology). Malgrat l’incòmode que em va semblar al principi, em vaig ficar de ple en ella. Una dels avantatges de ser membre de la JET Table és que, a més de que em fa formar part d’un equip format per uns éssers humans d’allò més brillants i amables, em permet estar al dia de la informació sobre la lluita contra la discriminació, la policia i les tecnologies basades en dades a Europa. També ofereixen sessions bimensuals amb ponents inspiradors i entusiastes dels quals he après molt.

La sèrie de tallers sobre IA oferts l’any passat per la European Center for Not-for-Profit Law (ECNL) també ha estat molt útil en el meu viatge d’aprenentatge, ja que es van crear especialment per a empoderar i fer costat a les organitzacions de la societat civil a participar en els debats sobre IA i en el procés d’elaboració de polítiques.

Així que formar part d’espais segurs per a fer les meves preguntes, aprendre, participar en converses i fer connexions significatives ha estat la meva principal manera d’educar-me en temes relacionats amb la IA fins ara.

De quina manera creus que es pot incorporar la mirada digital i antiracista en Ghett’up?

Per a GHETT’UP, després de la introducció del projecte de llei de Seguretat Global a França (un projecte de llei que va ser creat per a donar més poder a la policia), es va fer evident per a nosaltres que hem de passar algun temps abordant el perill de la IA i la tecnologia dins de la nostra comunitat. Molts articles eren preocupants per a la nostra comunitat i alguns específicament no sols proporcionaven una creixent autonomia a la policia local per a detenir i registrar, sinó que també permetien una major capacitat per a utilitzar les tecnologies per a la vigilància quan l’excés de vigilància ja és un perill dins dels quartiers populaires.

Centrar-nos en l’experiència viscuda per les comunitats marginades forma part del nostre treball diari i, quan parlem de lluitar contra el perill de la IA i la tecnologia, també hem de parlar de la importància d’incloure a les comunitats a les quals servim en el nostre treball i pensar estratègicament en maneres de fer-lo.

Així que la conscienciació dins de la nostra comunitat és una necessitat i dins de GHETT’UP es començarà per celebrar esdeveniments comunitaris.

Quin tipus d’activitats t’imagines que poden ser útils per a la gent jove? Quins plans teniu per a integrar la IA en l’agenda de l’associació?

Per a l’any vinent acadèmic, el nostre objectiu és treballar en això de manera col·laborativa integrant diferents activitats i accions col·lectives que siguin rellevants per a la comunitat a la qual servim. La planificació encara està en procés però, fins ara, hem estat discutint la manera d’explicar la intel·ligència artificial, i com afecta a la nostra comunitat, de la manera més fàcil possible a través de les nostres xarxes socials. També tenim previst dur a terme un projecte de recerca sobre la vigilància digital per part de policia en els barris populars gràcies a una subvenció que hem rebut del Justice, Equity and Technology Table.

Què li diries a aquella gent que té por d’introduir-se en aquests temes al no tenir formació en STEM?

Que els entenc i que, si jo ho vaig fer, ells també poden! Durant els primers mesos d’aquest camí em vaig sentir sincerament perduda tot el temps però, mentre no tinguis por de demanar ajuda i fer preguntes, et prometo que tot millora.

A més, quan es tracta de lluitar per la teva comunitat, mai tinguis por de mantenir l’espai amb o sense coneixement. Tingues en compte que, la majoria dels responsables polítics quan es tracta de regulacions de IA tampoc tenen una formació STEM. El que tenen és un poder governamental que només combinen amb la consulta a experts i la lectura de molts documents de recerca. Així que el que realment es necessita és la voluntat de lluitar i resistir, no necessàriament coneixements STEM.

A més, només pensar en el fet que els responsables polítics s’aprofiten del fet que la majoria de la població no entén del tot la IA per a si més no preocupar-se per ella, fa que vulgui lluitar encara més.

Finalment, mai subestimis la teva pròpia experiència i màgia en aquesta lluita. En el meu cas, com algú que prové de les ciències socials, m’he adonat que la meva presència és molt necessària en els debats sobre IA i ètica. La veritat és que, pel bé de la humanitat, la IA necessita als científics socials i considero que aquest coneixement meu és el meu superpoder quan entro en qualsevol espai sobre IA.

De quina manera creus que les organitzacions poden afegir aquesta perspectiva en les seves agendes?

Diria que el primer pas seria dedicar algun temps a identificar i comprendre com la IA és un perill per a la comunitat a la qual serveixen.

A continuació, dedicar algun temps a reflexionar sobre com centrar l’experiència viscuda per les seves comunitats a l’hora de lluitar contra el perill de la IA. Què significa això en el seu compromís i treball? I com poden incloure a les comunitats a les quals serveixen en aquesta lluita?

Si t’interessa l’entrevista i vols escoltar la Safia en directe, tenim bones notícies! L’activista participarà en la conferència Com incorporar la perspectiva digital en una organització antiracista? en el marc de les JornadasDAR que estem organitzant juntament amb Lafede.cat, Algorights i Algorace a finals de maig. Tindrà una conversa amb la comunicadora Miriam Hatibi en la nostra sessió celebrada en el flamant espai Conciencia Afro de Madrid. Et convidem que vinguis a conèixer-la en persona per a escoltar més sobre la seva trajectòria en la intel·ligència artificial i la seva perspectiva antiracista.

Vols rebre l'agenda de Societat Oberta al teu correu?

Subscriu-te