Democratitzar la Intel·ligència Artificial en un context d’ebullició política

El mes de maig passat vam co-organitzar les JornadasDAR Democràcia, Algorismes i Resistències amb Algorace, Algorights i Lafede.cat. Durant tres dies ens vam reunir en trobades presencials i en línia per treballar per una intel·ligència artificial més democràtica, decolonial i respectuosa amb els drets humans. Aquí iniciem els resums de les diferents sessions i comencem amb la ponència d’obertura protagonitzada per Lucia Errandonea.

Lucia Errandonea, com a membre d’Algorights, va reflexionar sobre com democratitzar l’ús de la intel·ligència artificial i involucrar a la ciutadania en el procés de disseny. És possible? Què fa falta per a aconseguir-ho? “La intel·ligència artificial intervé en més aspectes de la nostra vida dels que pensem. Pensem sinó en l’avaluació de risc automàtica en el camp penal, en el perfilament racial o el protocol RisCanvi”, recordava.

“Partint de la idea que la tecnologia no és neutral, és necessari tenir a una societat informada des d’una perspectiva global i crítica per a garantir els drets humans. Saber quin tipus d’algorisme s’implementa, qui ho fa, amb quina finalitat i quant costa és clau per a vetllar per la transparència de les institucions”, va afegir Errandonea.

“També és important el paper de la ciutadania en el desenvolupament de la intel·ligència artificial i el seu disseny. Cal crear mecanismes d’inclusió que assegurin la transparència i legitimitat i també reparar el possible mal causat per decisions automatitzades i així promoure la justícia algorítmica”, prosseguia.

Llavors, quina és la solució per a la democratització de la IA? “El camí és promovent espais de lluita conjunta”, va concloure Errandonea.

Llegeix tots els resums de les #JornadasDAR aquí

Vols rebre l'agenda de Societat Oberta al teu correu?

Subscriu-te