Veus Europees: treball de cures i desigualtat

Treball de cures i desigualtat

Diàleg entre Carmen Juares i Marisa Matias

Durant les converses del cicle Veus europees podem veure com activistes locals i diputades al Parlament Europeu parlen sobre temes d’especial interès social. Ho fan de forma distesa, propera i sense oblidar les demandes d’unes i les responsabilitats d’altres. 

En aquesta trobada, Carmen Juares i Marisa Matias tracten qüestions d’actualitat i urgents com són els drets de les treballadoresdel sector de les cures o les condicions en què viuen les dones migrants. En aquest diàleg s’aborden a més situacions en què la pandèmia de la Covid-19 ha accentuat encara més les desigualtats.

Feines essencials

Sembla que quedi lluny la primavera de 2020 quan, per l’emergència sanitària de la Covid-19, ens vam haver de tancar a casa. Només es podien desplaçar les persones amb una feina reconeguda com a essencial. Durant els primers mesos de confinament, però, el treball de cures va ser considerat essencial i moltes dones, tot i no tenir reconeguda la seva feina ni tenir cap garantia, van haver de sortir a treballar. “Aquestes dones, moltes d’origen immigrant en situació administrativa irregular, havien de desplaçar-se per buscar feina. Moltes d’elles tenien por quan sortien, no només de contagiar-se del virus, sinó també que algú els demanés els papers”. Així relata Carmen Juares el periple al que van fer front, i encara ho fan, moltes dones que treballen en l’economia informal i les cures. 

Segons Matias, a la Unió Europea es calcula que més del 80% del treball de cures el realitzen dones. “És per això que la legislació hauria de lluitar contra la precarietat, garantir els drets, reconèixer el treball i les tasques de les cuidadores a tots els països. Per ajudar a regular això, des del Parlament Europeu podem definir estratègies comunes”, afegeix. 

Combatre desigualtats

Què passa, però, quan des d’un inici no tothom parteix de les mateixes possibilitats ni oportunitats?  “La pandèmia ens ha impactat, però no a totes de la mateixa forma. Així, ens adonem que qui està més afectat són les persones que tenen vincles més precaris, i per tant, si ajuntem vincles precaris amb immigració veiem una doble discriminació i és molt difícil sortir d’això”, lamenta l’eurodiputada. 

En aquesta línia, Juares afegeix també la variant d’edat i és que la població més jove està sent víctima d’una crisi que fa anys que dura. Quan tota una generació encara no s’havia refet de la crisi de 2008 arriba la pandèmia. “La gent jove ha de poder tenir una experiència laboral digna, en condicions, per a després poder reivindicar els seus drets, conèixer quins són els seus drets laborals”.

Mira el vídeo sencer per saber de què més van parlar Juares i Matias i no et perdis la resta de diàlegs de Veus Europees al nostre canal de Youtube!

Bios

Marisa Matias (Coïmbra, Portugal. 1976) és des de 2009 diputada al Parlament Europeu i actualment és vicepresidenta del grup de l’Esquerra (GUE/NGL). Des de 2004 també és investigadora permanent del Centre d’Estudis Socials de la Universitat de Coïmbra, on es va llicenciar i doctorar en Sociologia. Ha estat candidata a les eleccions presidencials de Portugal de 2016 i en 2021.

Carmen Juares (Alianza, Hondures. 1986) és una activista i integradora social. Va arribar a Barcelona el 2005, on va treballar com a interna a casa d’una persona dependent. Un cop regularitzada la seva situació, i encara treballant en feines de cures, ha estudiat Integració i Educació Social. Juares és una de les fundadores de l’Associació Mujeres Migrantes Diversas, que treballa per garantir i defensar els drets de les treballadores de la llar i de cures, organitzant formacions i oferint assessorament. Actualment treballa a Comissions Obreres de Catalunya. L’any 2018 va participar al pregó de les festes de la Mercè donant visibilitat a la situació de vulnerabilitat en la qual es troben moltes dones migrades, com ella, en arribar a Catalunya.

* Projecte impulsat per l’Oficina del Parlament Europeu a Barcelona en col·laboració de l’Espai Societat Oberta

Vols rebre l'agenda de Societat Oberta al teu correu?

Subscriu-te