Veus Europees: Persones refugiades i Drets Humans

conversa entre Sonia Ros i Pietro Bartolo

Diàleg entre Sònia Ros i Pietro Bartolo

En les trobades de Veus Europees hem convidat 12 persones per debatre, cadascuna des de la seva experiència, qüestions de l’agenda social. Temes d’actualitat vistos des dels moviments de base i l’activisme i, a la vegada, des de la política institucional i un prisma europeu. 

En aquesta ocasió resumim la conversa entre Sònia Ros i Pietro Bartolo, centrada en les persones refugiades, els drets humans i les polítiques migratòries i d’acollida. 

Com acollir persones que fugen dels seus països d’origen? Què poden fer els governs per garantir una acollida digna? Bartolo i Ros debaten sobre aquestes qüestions posant el focus en la importància de les vies segures i en les polítiques d’asil reals.

Situacions infrahumanes

“No podem continuar acceptant aquesta situació en què la gent arriba i creu que per fi ha arribat a una Europa on hi ha molta gent bona que pot acollir-los i que els pot donar un futur, que els pot donar una esperança”, comenta Bartolo. I ho diu perquè, tot i que aquestes persones trepitgin territori espanyol o europeu, “després se les acaba tractant pitjor que un número, acaben tancats en un centre on els falta de tot”, denuncia. 

En aquesta línia, Ros lamenta que fa temps que denuncien situacions infrahumanes que pateixen les famílies que migren i, com que la denuncia prové de la societat civil, no se’ls ha pres seriosament fins fa poc. “Com hem assumit aquest nivell de violència?”, es pregunta. Per a Ros, és “incomprensible” com alguns països tenen l’oportunitat d’acollir i compten amb societats receptores però després no posen a disposició de les persones migrants els recursos ni les polítiques per a fer “acolliments dignes”. Això, provoca, segons ella, que la població local es giri en contra de les persones que arriben perquè “se’ns fa creure un escenari de lluita pels recursos i els serveis socials”.

Vies legals i segures

Pel que fa a les accions per part de la societat civil, les organitzacions i les entitats no governamentals Bartolo lamenta que aquestes siguin perseguides i es penalitzin les operacions al mar, els salvaments i que es detinguin a les persones que en formen part. “Salvar persones no pot ser un delicte, salvar persones és una obligació”, sentencia l’eurodiputat. 

Des de Stop Mare Mortum asseguren fer política com a societat civil quan tracten, “no sols de sensibilitzar, sinó de fer propostes, fer incidència política sobre les vies legals i segures”, explica Ros. Segons ella, la responsabilitat de la societat civil i política van de la mà, i és partidària de fer política de moltes maneres diferents. 

Per la seva banda, Bartolo considera que l’ajuda de la societat civil és molt important. “Si ens unim no hi ha dubte que podem canviar junts les coses, ho aconseguirem perquè crec que la humanitat ha de guanyar”, conclou.

Mira el vídeo sencer per recuperar la conversa sencera entre Sonia Ros i Pietro Bartolo i no et perdis la resta de diàlegs de Veus Europees al nostre canal de Youtube!

Bios

Pietro Bartolo (Lampedusa, Itàlia. 1956) és conegut com “El metge de Lampedusa”, la petita illa siciliana de només 20 km2 coneguda com la porta d’Europa. Durant més de trenta anys va acollir en primera instància els migrants que arribaven a l’illa. Centenars de milers de persones. Relata la seva història al llibre Llàgrimes de sal amb la periodista Lidia Tilotta, així com al documental Fuocoammare, de Gianfranco Rosi. Llibre guanyador de l’Ós d’Or al Festival Internacional de Cinema de Berlín el 2016. Des de 2019 és diputat al Parlament Europeu i vicepresident de la comissió de Llibertats Civils, Justícia i Afers d’Interior, com a membre del grup de l’Aliança Progressista de Socialistes i Demòcrates (S&D).       

Sònia Ros (Sabadell, 1975) és una de les portaveus de la plataforma ciutadana Stop Mare Mortum, productora audiovisual i creadora de continguts centrada especialment en afers socials i Drets Humans. Stop Mare Mortum va néixer després del naufragi a la Mediterrània del 19 d’abril de 2015, quan un pesquer amb centenars de persones procedents d’Egipte va bolcar al canal de Sicília causant centenars de morts. Stop Mare Mortum promou polítiques d’acollida i protecció a les persones que marxen dels seus països, sense distingir entre migrants i refugiats.

* Projecte impulsat per l’Oficina del Parlament Europeu a Barcelona en col·laboració amb l’Espai Societat Oberta

Vols rebre l'agenda de Societat Oberta al teu correu?

Subscriu-te