Veus Europees: Identitats, lluites i oportunitats

Diàleg entre Tania Adam i Assita Kanko   

El cicle Veus europees és una aproximació des de l’activisme i la política institucional a qüestions d’actualitat. Activistes locals i diputades al Parlament Europeu es troben virtualment per debatre temes de l’agenda política i social.

En aquesta ocasió la trobada és entre Tania Adam i Assita Kanko i centren la seva conversa en el concepte d’identitat i les lluites per fer-se un lloc a la societat. L’Assita i la Tania van arribar de joves a Europa provinents de Burkina Faso i de Moçambic, respectivament. En aquest espai intercanvien punts de vista sobre la multiculturalitat, el racisme, i l’apoderament de les dones en la política i en la societat.

D’on se sent una quan ha viscut a diferents països? Amb quin idioma ens comuniquem i com ens sentim en fer-ho? Sobre qüestions d’identitat, pertinença i discriminacions en parlen Adam i Kanko en aquesta trobada. 

Identitats

“Em costa molt dir que sóc europea. També moltes vegades em costa dir que sóc espanyola, o que sóc de Barcelona. Em sento moltes vegades més del meu barri que d’enlloc més”, comparteix Adam. Per la seva banda, Kanko, assegura sentir-se flamenca. “He estat triada com a diputada al Parlament Europeu per la societat flamenca i em sento a casa, tot i que quan vaig arribar de Burkina Faso no m’hi sentia. Vaig anar aprenent l’idioma i m’he integrat, he començat a treballar i he anat aprenent els costums del meu barri”, assegura. 

Però, una vegada s’aconsegueix aquest sentiment de pertinença ja sigui a nivell local, nacional o europeu, què n’hem de fer de les oportunitats? Adam i Kanko debaten sobre com i quan es tenen les oportunitats a la vida. Per una banda, l’eurodiputada creu que sempre s’ha de tirar endavant i que les oportunitats sempre hi són. “Es poden viure els propis somnis passi el que passi. Tots tenim un potencial, una força, i això no t’ho pot robar ningú. Per això sóc eurodiputada, perquè vull demostrar que no és impossible arribar a aquesta posició malgrat el color de pell”, afirma. 

Oportunitats

Per l’altra, Adam lamenta que l’origen o aspecte de les persones sovint els resta possibilitats i assenyala responsabilitats en un context de diversitat i pluralitat poblacional a Europa. “El color denota menys oportunitats i crec que això és un gran repte dins de la Unió Europea, dins dels països, de les ciutats, dels barris”, comenta. En aquest sentit, Kanko coincideix en que hi ha d’haver el màxim número d’oportunitats per a totes les persones. “Les persones han d’aprofitar i gaudir de les oportunitats”, afegeix l’eurodiputada.

“Ser una dona negra en una societat blanca és molt més complicat, però tampoc et pots quedar de braços creuats a casa sentint-se víctima. Hem de continuar lluitant i s’ha de transmetre aquesta força als nostres fills”, conclou Adam.

No et perdis aquest vídeo i tots els altres de Veus Europees al nostre canal de Youtube!

Bios

Tania Adam (Maputo, Moçambic, 1979) és una periodista, productora cultural i fundadora de Ràdio Àfrica Magazine. Treballa com a editora del programa ‘Ràdio Àfrica’, a Betevé, i ha col·laborat en diversos mitjans de comunicació. També ha presentat a la mateixa cadena municipal el programa d’entrevistes ‘Terrícoles’ i a Ràdio Primavera Sound ‘African Bubblegum Music’. Ha comissariat programes públics com ara ‘Microhistòries de la diàspora. Experiències encarnades de la dispersió femenina’ (La Virreina Centre de la Imatge, 2018-2019) i ha participat en el programa de debats a centres cívics sobre l’exposició ‘Making Africa – A Continent of Contemporary Design’ (CCCB, 2016).       

Assita Kanko (Godyr, Burkina Faso. 1980) és una periodista belga, eurodiputada des del 2019 i vicepresidenta del grup dels Conservadors i Reformistes Europeus (ECR). Kanko treballa pels drets de les dones, particularment contra la mutilació genital femenina -que ella mateixa va patir de nena- però també contra els matrimonis forçats i altres abusos dels Drets Humans. Kanko és impulsora de l’organització Polin – Political Incubator, dedicada a promoure la igualtat d’oportunitats i una major implicació de les dones en la política, així com l’emancipació i apoderament femenins.

* Projecte impulsat per l’Oficina del Parlament Europeu a Barcelona con col·laboració de l’Espai Societat Oberta

Vols rebre l'agenda de Societat Oberta al teu correu?

Subscriu-te