Veus Europees: Gitanisme i representivitat

veus europees gitanisme

Diàleg entre Paqui Perona Cortés i Peter Pollák

El cicle Veus europees és una aproximació des de l’activisme i la política institucional a qüestions d’actualitat. Es tracta de sis trobades en què activistes locals i diputades al Parlament Europeu parlen i s’escolten, reconeixen la feina i esforços que fan uns i altres en temes d’especial interès social com ara l’emergència climàtica, migracions, feminismes, representativitat, diversitat i democràcia

La conversa Gitanisme i Representativitat se centra en la situació actual del poble romaní i també sobre els reptes per apoderar aquestes persones i millorar el seu dia a dia i futur col·lectiu.

En aquesta trobada, Paqui Perona Cortés i Peter Pollák mostren amb orgull les seves arrels gitanes i expliquen com treballen pels drets d’aquesta comunitat. Póllak ho fa des de Brussel·les com a diputat al Parlament Europeu i Perona des de Barcelona, a través d’associacions i iniciatives de base. 

Sar san? Bon dia. Amb aquesta proximitat i introduint una mica de romaní s’adreça Paqui Perona a Peter Pollák en l’inici de la seva trobada. Un diàleg farcit de demandes de la societat civil cap a unes polítiques reals i que aterrin propostes de canvi. 

Aconseguir canvis

“Quan els projectes arriben a les bases i els barris ja tenen molt poc de “gitanitat”. Estan enfocats des d’una perspectiva eurocentrista, blanca, que no té en compte la cultura, els valors ni les dinàmiques dels propis gitanos”, reivindica Perona.  En aquest sentit, Póllak lamenta la manca d’influència que a vegades tenen els moviments socials i assegura que “sent d’origen gitano, només estant en els llocs més importants es pot aconseguir un canvi destacat”. 

“Europa ha reeducat els gitanos durant segles i aquesta mentalitat surt innata des dels professionals, des de les administracions, des de les escoles, des del mercat de treball”, afirma Perona. És per això que Póllak proposa que “els gitanos formin part del sistema polític a cada país, que es presentin a les diferents eleccions, que intentin aconseguir la confiança dels electors”. Segons l’eurodiptutat, d’aquesta manera “podran tractar temes que són d’interès per a tota Europa”, afegeix. En resposta, Perona assegura que li preocupa com arriben a materialitzar-se segons quines polítiques perquè sovint el poble gitano no se sent representat ni identificat. 

Com arribar?

“M’agradaria preguntar-li com podem arribar a Europa les associacions gitanes municipals que treballem en la base? Les que no tenim poder ni recursos, les que treballem moltes vegades des del voluntariat, però que som els que fem la transformació en els barris i tenim el pols de les necessitats i realitat de la nostra població”, demana Perona. 

En resposta, Póllak assegura que com a eurodiputat del Parlament Europeu i representant de la població gitana, intentarà que el sistema d’ajuda europea es faci més directe. “Jo puc ser la persona que pot parlar en el seu nom i que pot dir el que vostè necessita a la Comissió Europea. Li asseguro que parlaré amb la Comissió Europea i diré que les polítiques no arriben als nivells més baixos”. 

No et perdis tots els Veus Europees al nostre canal de Youtube!

Bios

Paqui Perona Cortés (Barcelona, 1969) és la presidenta de l’associació de dones gitanes “Veus Gitanes”. Des de fa més de 25 anys, treballa dissenyant estratègies d’enfortiment econòmic, social i polític. És experta en ocupabilitat i mediadora sociocultural. 

Peter Pollák (Levoča, Eslovàquia. 1973) és diputat al Parlament Europeu des de 2019, membre del grup del Partit Popular Europeu (PPE). Pollák és el primer eurodiputat eslovac d’origen romaní i un dels tres diputats gitanos en la IX legislatura del Parlament Europeu.

* Projecte impulsat per l’Oficina del Parlament Europeu a Barcelona en col·laboració amb l’Espai Societat Oberta

Vols rebre l'agenda de Societat Oberta al teu correu?

Subscriu-te