Veus Europees: Emergència climàtica i democràcia

Diàleg entre Maria Marcet i Margrete Auken

A les converses Veus europees trobaràs activistes locals i diputades al Parlament Europeu parlant de temes d’interès social. Unes trobades on s’aborden a nivell europeu les causes que defensen les activistes i permeten les eurodiputades conèixer de primera mà quina és la situació a casa nostra. 

En aquesta ocasió, l’activista Maria Marcet i l’eurodiputada Margrete Auken comparteixen les seves opinions sobre l’emergència climàtica i en la lluita per una democràcia més forta.

Emergència profunda

La Maria Marcet és activista pel clima perquè, fa uns anys, es va adonar que l’escalfament global i l’emergència climàtica eren “símptomes d’una crisi més profunda relacionada amb el sistema, les relacions humanes i el poder político-econòmic”. En un context com el que planteja Marcet i amb les notícies recurrents sobre la voràgine climàtica que viu el planeta no és estrany que aquesta trobada desperti interès intergeneracional. 

“Estem ofegant els mars i la naturalesa amb tant de plàsti”, denuncia Margrete. ​​Al que Macret respon: “el plàstic és la punta de l’iceberg, és la conseqüència del sistema de producció i de consum que tenim, un sistema globalitzat”. Així doncs, tant Margrete com Marcet coincideixen en que la qüestió del clima és molt àmplia i afecta moltes vessants del dia a dia. “Aquesta situació ens fa preguntar-nos com ens movem com a societat, com estem produint, com ens estem organitzant econòmicament”, recorda l’activista.

Models de canvi

A mode de dada significativa i gràfica, l’eurodiputada anuncia que Europa utilitza per any els recursos equivalents a 2,8 planetes. “Això no és gens bo, perquè només tenim un planeta”, lamenta. 

En quant als esforços per canviar la situació, Margrete opina que val la pena intentar entrar a les institucions per fer els canvis des de dins i recorda que cal fer-ho ràpid. “Hem d’apostar per la reducció dramàtica de l’ús de recursos, cal disminuir l’ús de substàncies químiques, tòxiques, i alhora augmentar el respecte social”.

En aquest sentit, Marcet està d’acord en que cal empenta, energia i no perdre les ganes de canviar el món. “És molt important l’organització col·lectiva, perquè si no acabem reduïts a la nostra esfera, i nodrint-nos d’un consumisme que ens paralitza la ment i ens impedeix pensar en un canvi”.

Recupera el vídeo sencer de la trobada entre la Maria Marcet i la Margrete Auken i no et perdis la resta de diàlegs de Veus Europees al nostre canal de Youtube!

Bios

Maria Marcet (Barcelona, 1999) és una de les portaveus del moviment Fridays for Future (F4F) a Barcelona. És activista per la justícia climàtica i fa anys que no agafa un avió per evitar contaminar. Ha format part de diverses iniciatives socials amb l’objectiu de situar l’emergència climàtica en una posició destacada de l’agenda social. Fridays for Future Barcelona recull el testimoni de la causa iniciada per l’activista ambiental sueca Greta Thunberg i en aquest temps ha organitzat manifestacions i jornades de vaga pel canvi climàtic.           

Margrete Auken (Aarhus, Dinamarca. 1945) és membre del grup dels Verds/Aliança Lliure Europea (Verds/ALE). Auken va ser ponent de la directiva europea per reduir el consum de bosses de plàstic, aprovada el 2015, i ponent a l’ombra per part del seu grup de la directiva per a la reducció de productes de plàstic d’un sol ús, com són plats coberts, canyetes o bastonets per a les orelles, que va entrar en vigor el 3 de juliol de 2021. Aquesta és la seva quarta legislatura al Parlament Europeu i també ha estat anteriorment membre del Folketinget (Parlament de Dinamarca), així com membre d’organitzacions per a la defensa de la natura i dels animals.

* Projecte impulsat per l’Oficina del Parlament Europeu a Barcelona en col·laboració de l’Espai Societat Oberta

Vols rebre l'agenda de Societat Oberta al teu correu?

Subscriu-te