Veus Europees: Diversitat i participació

Diàleg entre Míriam Hatibi i Samira Rafaela

Als diàlegs Veus Europees hem convidat 12 persones per debatre: sis activistes locals i sis diputades al Parlament Europeu. A cada trobada, cada parella aborda qüestions d’actualitat des de la seva perspectiva i experiència, posant en valor la tasca de la societat civil i també de l’esfera política europea.

La conversa entre Míriam Hatibi i Samira Rafaela se centra en promoure una major diversitat en la política i en els mitjans de comunicació. També en lluitar contra els prejudicis, el racisme i la discriminació. Ambdues conversen sobre la seva identitat multicultural i sobre el repte de fer més visible en tots els camps l’heterogeneïtat de la societat europea.

En primera persona

 “He nascut a Europa i sé molt bé què volen dir racisme i discriminació”, anuncia Rafaela. Precisament per la seva pròpia experiència i fent ús del seu cas personal, aprofita ara la seva posició a la cambra europea per tractar-ho des d’una posició més poderosa. “Puc utilitzar les meves experiències personals transformant-les per buscar-ne una solució institucional i política”, assegura. 

En relació a això, Hatibi assegura que li fa il·lusió veure que algú com Rafaela ocupa un lloc destacat en la política. “Que una persona racializada hagi arribat a una institució pública vol dir que per fi hi haurà una conversa [sobre antiracisme], ja que si aquesta persona amb la seva experiència concreta no hagués arribat, aquest tema tampoc ho faria”, assegura. De fet, Rafaela pensa que fent política en qüestions com els drets humans, els drets de les dones o l’antiracisme, “si vols fer alguna cosa has de tenir també la valentia de prendre la paraula per a dir les coses com són”.

Dones al capdavant

Hatibi recorda, a més, que hi ha col·lectius i persones que fan activisme per visibilitzar que se’ls vulneren constantment els drets fonamentals. “Hi ha persones a qui el racisme no els permet tenir papers, no poden accedir a una feina ni a un pis de lloguer, o que pateixen parades arbitràries per part de la policia”.

En relació a les responsabilitats i a la visibilització de les lluites, tant Rafaela com Hatibi coincideixen a destacar el paper de dones referents tant en l’esfera política com activista. “Tenim una nova generació de dones que s’atreveixen a ser activistes, que estan connectades amb les seves arrels, i que s’atreveixen a expressar-se, que s’atreveixen a ser renovadores i a fer política”, diu engrescada l’eurodiputada. 

Vols saber de què més van parlar Míriam Hatibi i Samira Rafaela? No et perdis aquest i els altres vídeos de Veus Europees al nostre canal de Youtube!

Bios

Míriam Hatibi (Bellpuig, 1993) és una activista catalana, filla de pares marroquins. Ha estat portaveu de la Fundació Ibn Battuta, entitat sense ànim de lucre, destinada a la divulgació cultural i social entre els països àrabs i Europa. Hatibi va guanyar notorietat com a portaveu de la comunitat musulmana a les manifestacions després dels atemptats del 17 i 18 d’agost de 2017 a Barcelona i Cambrils. Col·labora habitualment en mitjans de comunicació i ha escrit el llibre ‘Mira’m als ulls’, centrat en el racisme i els prejudicis des de la seva pròpia experiència.

Samira Rafaela (Zoetermeer, Països Baixos. 1989) és una política neerlandesa filla d’una dona jueva originària de Curaçao i d’un home musulmà d’arrels de Ghana i Nigèria. Va créixer en un poble a prop d’Amsterdam en un ambient multicultural i des de 2019 és diputada al Parlament Europeu, membre del grup parlamentari Renew Europe (RE).

* Projecte impulsat per l’Oficina del Parlament Europeu a Barcelona en col·laboració amb l’Espai Societat Oberta

Vols rebre l'agenda de Societat Oberta al teu correu?

Subscriu-te