Tecnologia i drets humans: són compatibles?

Els darrers mesos a l’Espai Societat Oberta els estem dedicant a organitzar activitats, xerrades i tallers sobre tecnologia, ètica, drets humans i justícia social. Estem comptant amb persones expertes del món tecnològic, de l’administració pública i d’entitats del sector social. Una sèrie d’esdeveniments que s’emmarquen dins del cicle El futur ja és aquí: ètica, tecnologia i drets humans, un cicle que vam iniciar durant 2019 i que té continuïtat ara durant l’any 2020.

Des de l’Espai Societat Oberta creiem que cal ampliar la mirada i aprofundir en els coneixements tecnològics per fer de les eines digitals unes aliades. A continuació resumim el que ha sigut el cicle fins ara i us emplacem a fer una ullada a la jornada que organitzarem al juny sobre Intel·ligència Artificial i Drets Humans

Algorismes, drets humans i migracions

El 17 d’octubre vam inaugurar el cicle amb una xerrada omplint l’Espai! Es van posar sobre la taula qüestions com quins mecanismes o legislació existeix per protegir els drets humans en l’esfera digital? Com ens preparem des de la societat civil perquè els algorismes protegeixin els drets humans?

Durant les primeres trobades també hem debatut sobre els sistemes de recol·lecció de dades responsables per a persones migrades o en situacions vulnerables Qui i com es gestionen aquestes dades? En la mateixa línia, ens hem preguntat quines eines basades en dades utilitzen les organitzacions internacionals, la UE i els seus estats membres per controlar els fluxos migratoris?

Estratègies digitals i discriminacions

També hem tingut temps per pensar sobre les estratègies digitals des de les organitzacions socials. En el taller sobre noves tàctiques digitals i estratègies narratives per atreure noves audiències vam presentar el Com Hub, un nou programa de formació de Komons que vol millorar la comunicació estratègica de les organitzacions socials i impactar l’ecosistema mediàtic.

I hem obert espais de debat sobre els perills de la intel·ligència artificial. Hem convidat estudiants i col·lectius interessats per conscienciar que molts algorismes, alimentats amb dades personals, no són transparents i poden arribar a provocar desigualtats i injustícies. 

Ciutats intel·ligents, feminismes en línia i videojocs

En el context de la Smart City Week a Barcelona, vam debatre també sobre les amenaces que pots contreure l’ús de tecnologies digitals en matèria de drets fonamentals. Uns dies més tard, vam convidar expertes per debatre per a una tecnologia feminista que lluiti contra les violències online ver les dones, perquè la violència masclista està present a totes les esferes i l’esfera digital no n’és una excepció. Tot seguit ens vam preguntar si els videojocs poden ser una eina per a la transformació social. Què tenen a veure els jocs en el canvi social? 

Participació i drets laborals en entorn digital

Com podem trobar noves formes de participació i empoderament ciutadà? Què és i com es controla la nostra identitat digital? A aquestes preguntes li vam sumar a principis d’any la qüestió laboral en una xerrada sobre drets a la feina en entorns digitalitzats.

Pots recuperar tots els vídeos i escoltar els podcasts també del que ha estat fins ara el cicle El futur ja és aquí: ètica, tecnologia i drets humans.

I si t’has quedat amb ganes de més, recorda que el 3 de juny organitzem una jornada sobre sobre Intel·ligència Artificiali Drets Humans

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Vols rebre l'agenda de Societat Oberta al teu correu?

Subscriu-te