Tecnologia, covid19 i drets digitals

Des de Espai Societat Oberta iniciem un cicle de debats online per a reflexionar més enllà de la pandèmia! En moments de disrupció és quan la societat ha de reflexionar col·lectivament per a repensar quin model de societat vol. En la primera trobada hem volgut posar el focus en la potencialitat i riscos de la tecnologia en un context com l’actual. Com afecta l’ús de la tecnologia quan la normalitzem i la incorporem en tants àmbits de les nostres vides? Quina importància té aquest fet quan s’està vivint una pandèmia com és la del COVID19?

Per debatre sobre privacitat i coronavirus hem comptat amb les intervencions de Gemma Galdon, analista de polítiques públiques especialitzada en vigilància i de Borja Adsuara, professor, advocat i consultor en Dret, Estratègia i Comunicació Digital. El debat l’ha moderat Stéphane M. Grueso, que és periodista, cineasta i activista social. La qüestió principla sobre la que ha pivotat el debat de drets digitals i covid19 ha estat la següent: Com afecta l’ús de la tecnologia quan la normalitzem i la incorporem en tants àmbits de les nostres vides? Una pregunta difícil de respondre i plena de matissos, que tant la Gemma Galdon com en Borja Adsuara han desgranat. Aquí podeu veure el vídeo de la trobada virtual i les reflexions que s’han fet.

Volem viure a través de pantalles?

“Crec que érem conscients del potencial de la tencologia però no ho érem tant sobre el poder que té per salvar-nos en una situació com la que estem vivint. Estem veient la potencialitat de les eines però també el debat de si volem viure a través de pantalles. Penso que estem vivint en un experiment social i global i en què es generen nous debats”, es planteja Galdon.

“La digitalització no és només un canvi d’eines sinó d’entorn”, comenta Adsuara fent referència als canvis de paradigmes i rutines en pandèmia.
Cal replantejar-se coses que es feien abans i acceptar que d’altres com el teletreball són possibles. Aquesta situació té molts inconvenients però també oportunitats”, afegeix.

Preocupacions

Gemma Galdon comenta que li fa por que les desigualtats socials, econòmiques, digitals i de gènere es magnifiquin durant la pandèmia. Els treballs de cures, el masclisme i les bretxes digitals són qüestions ja de per si preocupants i planteja si la tecnologia pot ajudar en situacions així i es pregunta què passa amb la privacitat en aquests casos.

Per la seva banda, Borja Adsuara apunta tres preocupacions relacionades amb tecnologia i covid19. En primer lloc comenta que li fa por quedar-se sense connexió a Internet, perquè és el cordó umbilical que ens connecta amb el món exterior ara mateix. “No ens adonem de les bondats de l’entorn fins que el perdem”, justifica. En segon lloc, li preocupa que el número de ciberdelictes a Espanya creix exponencialment cada any. I per últim i en relació a això, Adsuara mostra preocupació perquè el 99% dels ciberdelictes a Espanya queden impunes.

Privacitat, confiança i societat

En aquesta part del debat, tant Adsuara com Galdon han apuntat les bondats i els perills de la tecnologia aplicada en matèria sanitària però també s’han posat sobre la taula qüestions com la confiança de la ciutadania vers les apps o la recollida de dades.

“Crec que no caldria triar entre privacitat i salut. Jo no tinc inconvenient a donar les meves dades sempre que em garanteixin que això està sota secret mèdic i amb garanties”, comenta Adsuara. Per la seva banda, Galdon assegura que “desconfiar sempre que alguna empresa o app et demani les dades és bo”. I afegeix: “Quan el teu metge crea una base de dades, encara que sigui amb la millor de les intencions, aquesta base de dades pot ser hackejada. Cal evolucionar cap a tecnologies en les quals es puguin confiar“.

En la part final del debat online sobre drets digitals i covid19 tant Galdon com Adsuara, així com les persones assistents que van fer preguntes, van fer menció a polítiques de privacitat europees, a empreses privades com Google i Apple, a protocols no invasius i blockchain entre d’altres. Si voleu veure-ho amb detall no us perdeu el vídeo! I recordeu que a l’Espai Societat Oberta organitzem diferents debats més enllà de la pandèmia. El proper és dimecres 29 i se centrarà en drets civils durant i després de la covid19.

Vols rebre l'agenda de Societat Oberta al teu correu?

Subscriu-te