Taula #3 Disseny de polítiques públiques digitals inclusives i diverses

En aquesta taula es va centrar en com enfortir el rol de la ciutadania en el disseny, implementació i avaluació de polítiques digitals, específicament en les que tenen a veure amb Intel·ligència Artificial i automatització de decisions. Som conscients que és difícil dissenyar polítiques públiques (digitals o no) inclusives i diverses, i que és una qüestió complexa que toca temes de democràcia i representativitat, però també és un problema de poder i privilegi estructurals.

En la tercera i última taula de la jornada Intel·ligència Artificial i DDHH: Riscos i Oportunitats vam comptar amb les intervencions de Michael Donaldson, comissionat d’Innovació Tecnològica, Administració Electrònica i Bon Govern del Ajuntament de Barcelona; Ismael Peña-Lopez, Director de l’Escola d’Administració Pública de Catalunya; Judith Membrives, integrant comunitat Algorights i Thai Jungpanich, del Espai Societat Oberta.

Comunitat Algorights

Algorights sorgeix de la voluntat de més de mig centenar de persones de vetllar pel compliment dels Drets Humans en el desenvolupament i aplicació de les tecnologies d’Intel·ligència Artificial. Com vam poder saber a través d’una dels seus integrants, Judith Membrives, aquesta comunitat posa el focus en 4 grans aspectes: transparència, rendició de comptes, justícia social i participació ciutadana.

Segons Membrives, és indispensable crear infraestructures de participació i debat en les quals s’ampliï la varietat de veus i perspectives. També bastir ponts per a passar a l’acció en la construcció d’una Intel·ligència Artificial més justa i aliada dels Drets Humans.

No et perdis el manifest de Algorights!

Administració pública local i Intel·ligència Artificial

Com comentava Michael Donaldson, a l’Ajuntament de Barcelona “s’està usant la tecnologia com a instrument per a millorar els serveis, polítiques públiques i la qualitat de vida de la ciutadania”. Segons Donaldson, l’objectiu d’utilitzar la IA en el consistori és “disposar d’una tecnologia per a arribar d’una manera més directa, més eficient, més personalitzada i passar de l’administració reactiva a l’administració proactiva”.

Us convidem a consultar la Mesura de Govern de l’estratègia municipal d’algorismes i dades per a l’impuls ètic de la intel·ligència artificial aprovada pel Ajuntament de Barcelona, alguns punts dels quals es van exposar durant la taula i que podeu recuperar en el vídeo.

“Ningú ha de quedar enrere, sobretot si volem que tot el potencial que representa Internet sigui compartit pel conjunt de la ciutadania i no sols per aquells que es poden permetre l’accés a l’ús, als dispositius i especialment a l’alfabetització i capacitació digital”, va concloure Donaldson.

Governança pública

“L’objectiu de l’ecosistema de governança pública és crear un grup motor de cada projecte que sigui el més representatiu possible, i intentar que arribi un moment en què l’administració es retiri totalment del procés”, va assegurar Ismael Peña-Lopez.

Com aconseguir aquest ecosistema de governança pública? Aquí algunes propostes que es van exposar durant la taula:

  1. Cal aconseguir que tots els actors s’asseguin en la mateixa taula
  2. Tots els actors que treballen en participació han de poder intercanviar coneixement
  3. S’ha d’obrir el monopoli de la presa decisions públiques per a democratitzar-les
  4. Cal arribar a la gent que mai participarà perquè no se sent interpel·lada
  5. S’ha d’oferir formació tant en escoles com en entitats del Tercer Sector Social per a democratitzar-se

En conclusió, segons Peña-López i les altres veus de la taula, l’administració ha de cuidar a la ciutadania, l’organització ha de cuidar a les seves bases i les entitats socials han de reclamar el seu espai i el seu paper en aquesta revolució digital.

Enllaços relacionats d’interès comentats durant la taula

No et perdis el resum de la primera i segona taula de la jornada, sobre securitización i fronteres, i exclusió social automatizada!

Vols rebre l'agenda de Societat Oberta al teu correu?

Subscriu-te