Memes feministes: activisme interseccional en clau d’humor

memes-privilegios

Davant les violències masclistes 2.0, memes feministes. Les estratègies basades en la sororitat online, la resistència i l’humor són imprescindibles en l’actualitat. Així ho reinvindiquen des de l’Etnogràfica, una associació nascuda per traslladar la mirada antropològica a la societat. Avui parlem amb Rosa Frasquet, periodista i antropòloga i sòcia fundadora de l’Etnogràfica sobre memes feministes i interseccionals. Què són i per què tenen tant d’èxit? 

Viure connectades a les xarxes ofereix un ampli ventall de possibilitats però també ens exposa a certs riscos com és la violència online. Per què és tan necessària la sororitat online i que aquesta sigui interseccional?

Per a nosaltres és important destacar que, en el context actual, cal fer ciberactivisme feminista i que aquest feminisme sigui interseccional, és a dir, que reflecteixi la diversitat de les dones i de les violències que ens travessen, que estan fetes de masclisme, però també de racisme, de classisme…  A Barcelona, existeix una tradició de col·lectius que fan ciberactivisme feminista i que reivindiquen la reapropiació dels memes i dels riures, com Memes Feministes, o de col·lectius que treballen per la inclusió de les dones en entorns digitals i que denuncien les violències masclistes a Internet, com Donestech

Iniciatives i activismes que contrarresten els discursos misògins i antifeministes de la manosfera (espai d’internet masculinitzat), i el predomini de l’humor caspós i masclista.El subjecte d’aquest humor i qui diu la seva acostuma a ser l’home blanc, heterosexual i de classe mitjana. Sembla que l’humor sigui només masculí i també la tecnologia, i creiem necessari apropiar-nos dels sabers tecnològics i el llenguatge tan potent dels memes. 

I quan diem interseccional és perquè dins del feminisme hi ha diversitat de dones i subjectes no hegemònics. I aquest humor, aquesta reapropiació ha de representar la diversitat existent. El discurs interseccional cada vegada està més present però a vegades és difícil aterrar-ho i prendre consciència dels propis privilegis. 

Quin paper juga l’humor en l’activisme que proposeu?

Veiem l’humor com un discurs, una forma de traslladar idees i com una estratègia per comunicar. Volem posem el focus en la qüestió de qui té el poder de fer humor i qui genera discursos i toca les tecles culturals. 

Aquest tipus d’activisme també serveix per teixir complicitats, perquè a través de l’humor, l’escarni o la pulla, es comparteixen experiències, es connecta amb l’altre. Sobretot si hi ha experiències en comú. És molt potent parlar de les opressions de forma col·lectiva i trobar el lloc de la crítica i riure’t amb la gent amb la què estàs fent un taller de memes. El “a mi també em passa això” fa que compartim la catarsi. A l’hora de crear memes, la propia experiencia demostra que realment  ‘allò personal és polític’.

Per què funcionen tan bé el memes? Què té el seu format que els fa virals?

Un meme és una estructura mínima de significat cultural. Parlem d’una imatge acompanyada d’una frase senzilla i és molt fàcil transmetre missatges ràpidament. Els memes cada vegada estan més lligats a l’actualitat i de gairebé qualsevol tema se’n pot fer un.

Per a nosaltres es tracta de traslladar les qüestions dels debats feministes al llenguatge dels memes i estendre el missatge al màxim número de persones. És un llenguatge molt fàcil d’aprendre, i una vegada comences a entendre com funciona i a crear memes és un no parar. És un instrument xulo per crear discurs polític, però a la vegada té quelcom espontani. 

A finals d’abril oferiu un taller online de memes feministes interseccionals a l’Espai Societat Oberta. A qui recomaneu aquest taller i per què?

El taller està pensat per a persones d’edats molt diverses i d’àmbits molt diferents. La idea és que sigui un espai obert on compartir experiències i apropar coneixements, trencar la barrera tecnològica i que vingui tothom que hi estigui interessat. 

Volem fer accessible el llenguatge dels memes i que hi hagi moltes veus diferents sobre les relacions de poder. Perquè a les dones ens travessen diferents situacions d’opressió i volem que hi hagi diversitat de veus per fer el taller el més interseccional possible. El feminisme no té només a veure amb el patriarcat, també amb el racisme l’homofobia, la lesbofobia, etc.

Si a vosaltres també us interessen els memes us podeu inscriure al taller de memes feministes interseccionals que organitza l’Etnogràfica el mes d’abril a l’Espai Societat Oberta. I no us perdeu l’exposició i xerrada #SonelsPrivilegis en què ensenyaran 11 cartells fets amb memes col·lectius de tallers anteriors i que il·lustren diferents situacions d’opressió.

Vols rebre l'agenda de Societat Oberta al teu correu?

Subscriu-te