Solidaritat en temps de pandèmia

solidaridad

Arribem al final del cicle de debats més enllà de la pandèmia organitzats des de l’Espai Societat Oberta! Un cicle de trobades en les quals hem pensat de manera col·lectiva sobre Drets Humans en temps de Covid19. Durant aquestes setmanes hem rebut professionals i veus expertes per a conversar sobre drets digitals i privacitat, drets civils, bretxes digitals, justícia global i escenaris post-covid.

En aquesta ocasió, i per a tancar la sèrie de trobades, hem volgut centrar-nos en iniciatives solidàries sorgides durant la pandèmia. Com ens estem organitzant des de la societat civil durant el Covid19? Hem comptat amb la participació de:

 • Comitè d’Emergència Antiracista: comitè per a identificar, visibilitzar i donar resposta a situacions de vulnerabilitat i discriminació racistes
 • Frena la Curva: guia d’iniciatives ciutadanes enfront del coronavirus, innovació social i resiliència cívica en temps de pandèmia
 • Red Levadura: iniciativa que reuneix històries de suport mutu, cures i solucions col·lectives
 • CoronavirusMakers: xarxa de professionals en tecnologia oberta i gratuïta constituïda per voluntaris per a crear material d’ajuda per a emergències
 • CovidWarriors: associació sense ànim de lucre units en la lluita contra el COVID-19 amb 3 objectius: sumar voluntariat, connectar necessitats i accelerar iniciatives

Coneguem millor aquestes iniciatives!

En primer lloc, vam poder escoltar Rosa León de CoronavirusMakers, iniciativa que sorgeix per la preocupació de la saturació del sector sanitari i el dèficit de material en hospitals. En només 3 dies es van posar en contacte més de 5.000 persones i actualment són més de 18.000. S’organitzen per projectes i comunitats autònomes amb un únic objectiu: crear material sanitari de codi lliure per a persones en primera línia contra el COVID19. De moment, León va explicar que s’estan duent a terme cinc projectes de fabricació:

 • Respiradors: desenvolupats a Astúries i en menys de 30 dies va haver-hi prototip funcional. És molt econòmic que s’està replicant en altres països. A Espanya està a l’espera de validació per l’agència espanyola de medicament
 • Viseres de protecció: se n’han fabricat més d’un milió
 • Protectors d’orelles: pensats per als qui treballen tot el dia amb la màscara i per a evitar tenir ferides en les orelles
 • Obreportes: mecanismes per a evitar tocar els poms amb les mans
 • Màscares de tela: reutilitzables, en procés d’homologació.

Geolocalitzar ajuda

En el seu torn, Patricia Horrillo de Frena la Curva va comentar que s’organitzen, principalment, a través de tres línies d’acció:

 • repositori d’iniciatives
 • mapa amb xinxetes
 • lab d’innovació

“Volíem fer un repositori per a tenir totes les iniciatives juntes i veure de quina forma podien servir d’ajuda a la gent. Un repositori fàcil de gestionar i utilitzar, amb un equip darrere que assegurés que no es convertís en un lloc de publicitat”, explica Horrillo. A més, explica com, després de crear aquest repositori, es van adonar de noves necessitats. “Vam pensar que seria interessant geolocalizar aquestes iniciatives per a posar en el mapa (un mapa que s’havia utilitzat abans ja en sistemes d’emergències o catàstrofes) allò que oferia o necessitava la gent”. A partir d’aquí sorgeixen els diferents colors de les xinxetes del mapa i també dos laboratoris a través dels quals treballar en “iniciatives de desafiaments comuns per a pensar en el futur”.

Ajudar a qui ajuda

Josep Vives, de CovidWarriors, va explicar com es van organitzar des del principi a través de Telegram. Una eina bastant comú en els altres col·lectius també. Es va formar llavors una comunitat de professionals molt diversa amb l’objectiu de solucionar els problemes que estaven sorgint a través d’estratègies amb base tecnològica. Treballen en tres línies i sota un sol lema “ajudar a qui ajuda”:

 • Sumar voluntariat professional, iniciatives innovadores i start-ups amb coneixement i solucions per a dedicar-se a resoldre problemes generats per la pandèmia
 • Connectar gent amb necessitats i solucions
 • Accelerar projectes també aliens

Denunciar

Adriana Zumaran va presentar el Comitè d’Emergència Antirracista, una organització que neix per a “identificar que les batudes racistes es podien incrementar, denunciar la impunitat social i judicial davant dels assassinats de persones racialitzades i advertir que les persones migrades tenen més de probabilitats d’exclusió social durant la pandèmia”. En la mateixa línia, Zumaran va assegurar que “aquesta situació ha confirmat l’existència d’un racisme social i institucional que deixa darrere persones migrades i racialitzades. Hem constatat la necessitat de crear espais de xarxa, suport i aprenentatge comunitari”. Aviat publicaran un informe realitzat durant aquests mesos de pandèmia i asseguren que volen llançar-lo per a convertir-lo en “eina d’incidència política per a exigir una resposta de les institucions i en la societat i canvis reals per a desmuntar el racisme estructural en aquest nou context post COVID19, entre els quals es troba l’exigència de #RegularizacionYa sense condicions i permanent a totes les persones migrants en situació irregular”.

Per acabar…

Finalment es va presentar Red Levadura, una iniciativa que treballa amb dos possibles escenaris de futur i sota la premissa que en moments de crisis la societat es transforma de manera profunda. Depèn dels actors i narratives públiques que es donin, es plantegen escenaris:

 • on la por dirigeixi les decisions polítiques i hi hagi reculada en drets socials
 • on hi hagi solidaritat mútua i interdependència

Des de Red Levadura van assegurar: “volem treballar en aquest segon futur i per a això necessitem un gran canvi sistèmic i treballar en tres nivells”:

 • nivell micro: xarxes de suport i organitzacions de la societat civil
 • nivell meso: incidència en polítiques
 • nivell macro: combatre alguns relats (xenofòbia, racisme i individualitat)

Ara com ara, estan treballant amb més de 500 persones activistes i 60 ONGs i recentment han llançat la campanya No les des Casito.

Gràcies a tots i totes per haver seguit el cicle de debats! Us recordem que en el nostre canal de Youtube podeu trobar els vídeos de totes les trobades que hem organitzat i que us podeu subscriure a la newsletter del Espai per a estar al dia de totes les nostres activitats.

Vols rebre l'agenda de Societat Oberta al teu correu?

Subscriu-te