Decolonitzant els drets digitals: una mirada global amb una acció immediata

En aquesta conversa de les JornadasDAR entre Paola Ricaurte i Paula de la Hoz, moderada per Oyidiya Oji Palino, es va reflexionar sobre les implicacions de la tecnologia, la semàntica que l’envolta i les cures oblidades.

“Parlaria primer de decolonitzar els drets humans, en general, per a expandir agendes i considerar després altres aspectes fonamentals. La mediació algorítmica passa a ser una eina de l’estat per a automatitzar l’opressió”, apuntava Ricaurte.

Per la seva banda, de la Hoz va posar sobre la taula el concepte de “constructora de tecnologia” en lloc de consumidora de tecnologia per a “allunyar la construcció de tecnologies d’una cosa informàtica o tècnic”. A més, va recordar que el foment de tecnologies privatives fomenta la pèrdua de drets digitals i va demanar una “participació activa de tot el que és el digital” per a evitar “càmeres de ressò que marginin grups de constructores”.

Ricaurte va assenyalar que s’ha pensat sempre la tecnologia “fora de les cures, sense tenir en compte les afectacions en els cossos i territoris” i va recordar les implicacions mediambientals que té l’ús de tecnologies. A més, va recordar que “automatitzant polítiques neoliberals, patriarcals i racistes s’automatitza la pobresa i les desigualtats”. A manera de tancament, Ricaurte va llançar la idea que “les iniciatives que donen esperança són les que venen de les comunitats” i va parlar del concepte autonomia i els valors comunitaris.

De la Hoz va concloure amb la següent proposta: “podem buscar la millor tecnologia encara que això signifiqui fer un pas enrere quant a eficiència. Provem el low tech, high life”.


Llegeix tots els resums de les #JornadasDAR aquí!

Vols rebre l'agenda de Societat Oberta al teu correu?

Subscriu-te