Bretxes digitals i educació inclusiva en Covid19

brechas-digitales

Una setmana més, segueixen els debats més enllà de la pandèmia organitzats des de l’Espai Societat Oberta. Un cicle de reflexions col·lectives sobre drets humans en temps de covid19. Fins ara hem debatut sobre drets digitals i privacitat, i drets civils. Aquesta setmana hem posat el focus en les bretxes digitals com a problemàtica existent prèviament a la pandèmia però que s’ha aguditzat en el context actual.

Per a això hem convidat a Ainara Zubillaga, directora d’Educació i Formació de la Fundación Cotec per a la Innovació, i a Gabriel González Carrillo, responsable d’innovació en Fundació Esplai i membre de la comissió de seguiment de M4Social de la Taula del Tercer Sector. El debat ha estat moderat per la periodista del Diari de l’Educació Sandra Vicente.

Continguts, dispositius i accés desigual

“L’escola s’ha convertit en un espai de transmissió de coneixements i hem perdut valor i potencial social”, afirma Vicente. Així comença el debat en el qual ens preguntem si podem assumir una educació online. Com millorar el procés de digitalització per a aconseguir un sistema educatiu inclusiu? Parlem sobre polítiques i decisions centrades en adults, desigualtats, i teletreball i conciliació.

“El debat educatiu està girant entorn als continguts i l’avaluació. Faria falta un plantejament més ampli del currículum escolar”, comenta Ainara Zubillaga. En aquest sentit, Zubillaga destaca que els estudiants més afectats són aquells que provenen de famílies amb pocs recursos econòmics. És per això que hauria de replantejar-se el sistema educatiu en un context com l’actual. En la mateixa línia, González Carrillo afegeix: “Les possibilitats no són les mateixes per a tothom: ni totes les famílies tenen dispositius suficients ni tampoc les competències per a acompanyar en espais formatius i d’oci”.

Bretxes més presents que mai

Què vol dir bretxa digital? Per a respondre a aquesta pregunta, Ainara Zubillaga fa servir una comparació molt gràfica. “Tenir un dispositiu a casa o una connexió no és sinònim d’aprendre. Igual que tenir un quadern i un boli no equival a saber llegir i escriure”. És a dir, ja no es tracta només de tenir accés a dispositius o connexió a Internet. També es tracta de com utilitzar les eines i quins coneixements tenim per a fer-ho o acompanyar.

“Cal desenvolupar un model educatiu i d’acompanyament que faciliti l’ús de la tecnologia, no només el seu accés. No està superada la bretxa digital i l’alfabetització digital continua sent necessària”, afegeix González Carrillo.

Polítiques no inclusives

La inclusió també és tenir en compte totes les realitats, no només dotar d’ordinadors i tauletes a les famílies. Què passa quan les classes se segueixen a través d’una app sense accessibilitat? Per què els pdf no són la millor opció?

“La tecnologia és bona però també accelera riscos i discriminacions. La majoria de plataformes d’e-learning no són accessibles”, lamenta González Carrillo. Al seu torn, Zubillaga afegeix que aquestes barreres tecnològiques i tècniques es posen més de manifest en una situació com l’actual. “Estem parlant de col·lectius que tenen experiències d’aprenentatge complicades de reproduir a través d’una pantalla. Hi ha una part de procés educatiu que no és possible virtualizar”, assegura. I ho fa assenyalant també el procés d’aprenentatge en edats primerenques.

Alfabetització digital, educació no formal i reptes de futur

En el debat sobre bretxes digitals i educació inclusiva s’han tractat moltes més qüestions de les resumides aquí. Per exemple s’ha posat de manifest que l’alfabetització digital encara és un repte per a moltes escoles i col·lectius. També s’ha posat en valor el rol de l’educació no formal en el procés d’aprenentatge i s’han plantejat diferents escenaris en matèria d’educació i tecnologia en una nova normalitat. No us perdeu el vídeo complet del debat! I recordeu que en el Espai Societat Oberta organitzem diferents debats més enllà de la pandèmia. El pròxim és el dimecres 20 de maig i reflexionarem sobre Justícia Global i Covid19. Quin món volem?

Informes comentats durant el debat

Aquí podeu consultar alguns dels documents que han sorgit durant el debat de bretxes digitals i covid19. 

Informes de Fundació COTEC sobre Bretxes Digitals:

Investigació impulsada per la Taula d’entitats del Tercer Sector Social de Catalunya a través del projecte m4social, i elaborada per la Fundació Francesc Ferrer i Guàrdia:

Vols rebre l'agenda de Societat Oberta al teu correu?

Subscriu-te