5 llibres recomanats a l’abril

abril

Tornem un mes més amb el nostre rànquing de continguts, en aquesta ocasió amb una llista una mica especial. Com recordareu, el mes de març passat us vam proposar lectures, podcasts i vídeos sobre empremta digital, llibertat d’expressió i racisme.

Aprofitant que s’acaba de celebrar la Diada de Sant Jordi i el Dia del llibre i amb la mateixa voluntat d’acostar projectes i iniciatives que aposten pels drets humans amb mirades respectuoses i apoderadores, aquest mes d’abril triem 5 llibres sobre racisme, migracions, gitanisme i Intel·ligència Artificial.

Minorías, de Desirée Bela-Lobedde

“Les identitats no són estanques, estan en constant evolució”, diu Desirée Bela-Lobedde en aquesta entrevista que li han fet en El Periódico. L’escriptora i activista acaba de publicar Minorías, un llibre on comparteix amb el públic les històries de discriminacions i prejudicis de nou dones amb les quals conversa. Relats dels marges en forma d’entrevista que no us podeu perdre!

Qué hace un negro como tu en un sitio como este, de Moha Gerehou

Existeix el racisme a Espanya? Per què quan parlem de racisme pensem primer en els Estats Units? Moha Gerehou ens comparteix reflexions personals en Qué hace un negro como tu en un sitio como este, i a través de les seves pàgines viatjarem pels seus records plens de racismes. “Durant molt de temps em vaig odiar per ser negre”, reconeix el periodista. Un llibre imprescindible acabat de sortir de la impremta!

Resistencias Gitanas, de Nicolás Jiménez i Silvia Agüero

“Tot el que s’ha dit sobre gitanos ha estat escrit per paios i no es qüestiona”. Així de clar ho diuen Nicolás Jiménez i Silvia Agüero a el eldiario.es, autors de Resistencias Gitanas. Un llibre per a posar alguns punts sobre les is, però principalment per a reivindicar el poble gitano en primera persona i a través de referents que són la resistència al racisme antigitano a Espanya. No deixeu de llegir-ho!

Tan sols viure, de Sara Montesinos i Martí Albesa

Tan sols viure, de Sara Montesinos i Martí Albesa, és una compilació de 10 històries de joves que han migrat sense referents familiars durant la infància o l’adolescència. Els seus relats estan explicats usant diverses tècniques narratives, des del conte fins a l’entrevista. Concebut com una eina pedagògica per a centres educatius, aquest llibre és una reivindicació al dret a migrar. Lectura per a tota la família!

Automatic Inequalty, de Virginia Eubanks

Qui no ha sentit parlar dels sistemes automatitzats? Aquests mecanismes controlen quins barris es vigilen, quines famílies obtenen ajudes i fins i tot qui passa un procés de selecció laboral. En el llibre Automatic Inequalty de Virgínia Eubanks descobrireu que, encara que tots vivim sota aquest nou règim de dades, els sistemes més invasius i punitius estan dirigits a la població més vulnerable. Un llibre de 2018 més vigent que mai!

I si us heu quedat amb ganes de més llibres sobre Intel·ligència Artificial us recomanem aquest fil de títols dedicats a la IA, els drets humans i l’ètica.

Vols rebre l'agenda de Societat Oberta al teu correu?

Subscriu-te