Altres futurs sostenibles en una societat digitalitzada

Arribem al final del cicle sobre Impacte Climàtic d’una Societat Digitalitzada i en l’últim acte vam posar el focus en entendre les noves oportunitats i desafiaments del present per a un millor futur. La sessió va abordar temes com la construcció de noves narratives i mobilització climàtica, la ciència ciutadana, les polítiques públiques de dades per a l’acció climàtica o la governança de dades, entre altres.

La trobada va comptar amb la participació de Natalia Carfi, de l’Open Data Charter; Andrea Ixchíu, de Futuros Indígenas, Julieta Arancio del Centre de Ciència, Tecnologia i Societat de la Universitat de Drexel; Camila Nobrega, de la Freie Universität Berlin, i Sara Fratti, de la Fundación Avina.

Com avançar cap a futurs alternatius?

Natalia Carfi: des de l’Open Data Charter volem aportar coneixement per veure com des de les dades podem contribuir als processos de rendició de comptes dels governs en aquesta transició verda de la pandèmia que s’està generant. Volem assegurar-nos que no es deixa de banda l’agenda verda. 

Julieta Arancio: Cal molta més col·laboració entre associacions i col·lectius, i aprendre les unes de les altres. També replantejar-nos què podem fer nosaltres a petita escala i esbrinar si tenim algun club de reparació tecnològica a prop de casa, quins són els nostres hàbits de consum, etc. Sé que la mirada individualista no és la solució però podria ser un complement als canvis macro que demanem. 

Andrea Ixchíu: Cal preguntar-se si seran possibles nous algoritmes i eines per posar la vida al centre i decolonitzar les tecnologies. Són preguntes que ens mantenen en un espai de diàleg crític  constant i d’aliances entre espais diversos. No cal seguir alimentant la maquinària extractivista que es lucra dels nostres coneixements, activisme i dades.

Camila Nobrega: Cal repensar què vol dir ‘economia verda’ i veure quin és el debat real i qui té el poder per canviar les coses i si el canvi ve de la mà de la tecnologia o no. És necessari fugir de les mirades neutres i dels grans mitjans de comunicació, i buscar respostes que siguin la suma de converses. 

Aquí podeu veure el vídeo complet de les intervencions interesantíssimes que van fer les ponents amb diapositives amb dades i informes que no us podeu perdre! 

Vols rebre l'agenda de Societat Oberta al teu correu?

Subscriu-te