
- Aquest esdeveniment ja ha passat.
Taller: Fronteres físiques i digitals
28 setembre 2021 9:30 - 5 octubre 2021 13:30
Apunta’t ara al taller online sobre Frontex i la seva actuació a les fronteres europees: transparència, rendició de comptes i resistències!
Amb aquest taller volem compartir coneixements sobre l’actuació de grans corporacions, estats i de l’Agència Europea per a la Gestió de la Cooperació Operativa a les Fronteres Exteriors dels Estats membres de la Unió Europea (Frontex). Per a això analitzarem els sistemes de vigilància biomètrica en fronteres, la falta de transparència en les operacions i posarem el focus en com exercir el dret a saber, eines d’accés a informació i com usar-les amb casos pràctics per a ser resistència i demanar rendició de comptes.
PROGRAMA
Sessió I: 28 setembre 9.30h a 13.30h
- Origen, evolució i expansió de Frontex. Elements del sistema o arquitectura de control de fronteres, i nòduls de problemes des de la perspectiva de la defensa de drets.
- Resistència i rendició de comptes enfront de Frontex: esforços recents i fins avui a l’hora d’investigar a Frontex, impulsar la rendició de comptes i construir alternatives.
- Tecnologies digitals i biomètriques: Quins sistemes intel·ligents ja ha desenvolupat Frontex, com funcionen i quins riscos comporten.
Sessió II: 5 d’octubre 9.30h a 13.30h
- Accountability: accés a la informació i transparència: com està regulada, per què no és fàcil obtenir accés a les actes + contracte? Quines empreses privades estan desenvolupant aquestes tecnologies?
- Quina informació podem sol·licitar? Per a què la farem servir? Com fer una sol·licitud d’informació?
- Exercici pràctic: sol·licitant informació. Consells i “trucs” pràctics a l’hora de formular una sol·licitud d’informació. Trobar, formular i enviar una (o més) sol·licitud(s) d’informació
Sessió III: per confirmar per a aquelles persones que realitzin sol·licituds d’informació sobre la base de la sessió 2
FORMADORES
- Luisa Izuzquiza: activista per la llibertat d’informació i coordinadora de campanyes a FragDenStaat. Realitza recerques, campanyes i litigis entorn de les polítiques europees de control fronterer, especialitzant-se en l’agència europea per al control de fronteres, Frontex.
- Ana Valdivia: Investigadora d’intel·ligència artificial en processos migratoris al King’s College London, dins del projecte SECURITY FLOWS. Analitza l’impacte polític, tècnic i social que la datificació i els algorismes tenen sobre col·lectius històricament oprimits.
- David Moya: Professor de Dret Constitucional de la Universitat de Barcelona (UB). Expert i consultor extern per a institucions europees com la Comissió Europea i el Parlament Europeu, així com per a ONG nacionals i internacionals, en temes relacionats amb la migració i el refugi. Membre de la comissió jurídica de Stop Mare Mortum.
Si t’interessa i voldries assistir-hi, inscriu-te en aquest formulari.
- Format:
- Taller