Carregant Esdeveniments

« Tots els Esdeveniments

Cicle de xerrades “Noves discriminacions: tecnologia i drets humans”

17 Octubre 2019 18:00 - 28 Febrer 2020 18:00

*** DATES PER CONFIRMAR ***

El potencial de les tecnologies digitals obre noves oportunitats per optimitzar processos i automatitzar decisions en àmbits com la justícia, la política migratòria, el control de fronteres o la prestació de serveis publics. Alhora també pot suposar la creació de noves amenaces al drets fonamentals en forma de vigilància massiva per part de governs i corporacions, de noves formes de discriminació basada en el perfil de dades o manipulació d’informació i discurs en plataformes digitals.

La capacitat per analitzar grans volums de dades, extreure patrons i preveure comportaments és cada vegada més gran. Poder sistematitzar i extreure projeccions futures de grups poblacionals aporta eficiència a processos llargs i costosos. Cada vegada més ens trobem que decisions que afecten la nostra vida són preses per algoritmes i no per persones, les anomenades ADM per les sigles en anglès (Algorithm Decision Making). Aquesta automatització pot ser positiva per a reduir costos d’alguns tràmits o al camp de la salut, entre d’altres, però hi ha ja evidencia que l’ús d’ADM pot ser discriminatori. Qui regula o garanteix que les decisions dels algoritmes són justes? Quin és el paper de l’administració pública o dels governs? Quin impacte té la tecnologia en les dones o com pot afectar al propi concepte de democràcia?

Aquest cicle ofereix una sèrie de xerrades, debats i tallers amb persones expertes del món tecnològic, activistes i defensores dels drets humans, juristes i de l’administració pública per ampliar la nostra mirada i coneixement sobre com fer de la tecnologia digital una aliada en la protecció i la promoció dels drets i llibertats.

17/10 Xerrada inaugural: reflexió col·lectiva sobre l’ús de la tecnologia digital en la protecció i la promoció dels drets humans. Quins mecanismes o legislació existeix per protegir els Drets Humans en l’esfera digital? Quina responsabilitat tenen les empreses tecnològiques? Com ens preparem des de la societat civil perquè les ADM siguin protectores dels Drets Humans?

22/10 Fronteres intel·ligents i la informació de persones migrants. Com s’està usant la tecnologia en les fronteres? És legal i / o ètic recollir dades biomètriques de les persones refugiades? És ètic haver de mostrar la teva activitat en xarxes socials per a sol·licitar asil? Qui i com es gestionen aquestes dades?

05/11 Noves discriminacions en l’àmbit laboral (Present i futur del treball i digitalització)

Avui dia, tots els llocs de treball requereixen ja d’algun tipus d’interacció socio-tècnica, i això implica noves habilitats, expectatives i condicions laborals, a més de la incorporació d’elements de decisió algorísmica difícils d’auditar. L’emmagatzematge de dades personals fruit d’aquesta implementació de noves tecnologies i l’automatització de decisions mitjançant algoritmes en processos de contractació, incentius, acomiadament i reestructuració intensifiquen el control de les treballadores i treballadors, que sovint no saben ni com estan sent controlats i avaluats . La suposada “neutralitat” de la tecnologia permet una major opacitat en la presa de decisions i la seva justificació en termes tècnics.

 19/11 Volem una tecnologia feminista que:

  • Lluiti contra les violències contra les dones en línia.

La violència masclista està en totes les esferes en què les dones ens movem i l’esfera digital és un terreny ple discriminacions per les dones activistes, periodistes o qualsevol que defensi els drets humans. Hem de ser conscients d’aquestes agressions que poden ser delictes per poder fer-hi front des de totes les perspectives possibles, la jurídica, la periodística i la de l’autocura.

  • Incorpori dades amb perspectiva de gènere: Dades Feministes

Hi ha 2 aspectes claus per fer evitar que els algoritmes no siguin discriminatoris, que l’equip que programi el codi no incorpori els prejudicis de les persones i que les dades on s’entrena l’algoritme incorporin la perspectiva de gènere

03/12  Desembre primera setmana TBC Algorismes, discriminacions i Estat de Benestar.

  • Bloc Administració Pública

Analitzarem exemples on les ADM són discriminatòries o poc transparents per debatre sobre el seu ús. Com assegurem que en pro de l’eficiència no estem perpetuant discriminacions? Quin és el paper de l’administració pública en assegurar que APM són justes? Com potenciem el paper de les persones usuàries i consumidores per garantir que es respecten els seus drets?

  • Bloc Policial i Legaltech

Hi ha molts exemples de racisme en els sistemes de reconeixement facial o l’exemple d’una base de dades de presumptes membres de colles a Londres, Gangs Matrix, llançada per la Policia Metropolitana en 2012. La conclusió de l’informe d’Amnistia Internacional és que aquesta eina discrimina a les persones a causa de la seva raça, identitat i antecedents socioeconòmics. Analitzar el cas de Hong Kong entre dret a la protesta i ús de sistemes de reconeixement facial.

Alhora, als Estats Units ja s’està aplicant el “sentencing” que vol dir que algunes sentències judicials són ja dictades per un algoritme. Com els advocats i activistes s’estan preparant per enfrontar aquestes tendències internacionals?

  • Presentació informe apps policials ETICAS – OSIFE

 

 Gener-febrer 2020

Privacitat, discursos d’odi i Democràcia

El negoci de les dades ha arribat a un punt en el qual pot suposar una violació als drets humans quan es fan servir per manipular-nos, fomentar discursos d’odi o alimentar estratègies per generar pors i modular el vot de les persones.

Taller Periodisme & tecnologia

Com podem fer un periodisme que tingui present el debat sobre els aspectes ètics, legals i socials sobre la tecnologia? Què agenda tenen damunt de la taula els propis mitjans sobre aquests temes? Com es treballen les notícies de tecnologia a les diferents redaccions? Quines preguntes, dubtes i dilemes es plantegen sobre la seva tasca els periodistes que fan informació sobre tecnologia?

Volem abordar aquest debat obrint un espai de treball participatiu entre periodistes i investigadors / es socials, per poder conèixer millor com es viu la realitat periodística que cobreix aquest àmbit informatiu i com poder contribuir a enfortir-lo.

Al setembre tindrem la programació completa perquè et puguis apuntar. Si vols més informació, et pots subscriure al nostre butelltí en aquest enllaç o escriure a societat.oberta@opensocietyfoundations.org

Format:
Xerrada

Detalls

Inici:
17 Octubre 18:00
Finalització:
28 Febrer 2020 18:00
Categoria d'Esdeveniment:

Recinte

Espai Societat Oberta
C/ Sant Eusebi 29-31
Barcelona, 08006 Espanya

Organitzador

Espai Societat Oberta